Hilde Raastad

Cover This Queer GraceHilde Raastad, geboren in 1960, is theoloog, activist en gediplomeerd skileraar. Ze heeft een BA in fysische geografie en theologie van de Universiteit van Oslo (Noorwegen), een master in religie van de Iliff School of Theology (Denver, Colorado) en een Cand.Theol. van de Universiteit van Oslo. Ze gaf les in alpineskiën in de Zwitserse Alpen, werkte op het nationale hoofdkwartier van de Noorse YWCA Girl Scouts/Guides en was 17 jaar lang een gewijde predikant in de Noorse Lutherse kerk.

Hilde Raastad was de eerste lesbienne of homo die werd gewijd tot bediening in de Noorse Lutherse kerk, wat enorme media-aandacht veroorzaakte en onderdeel werd van de voortdurende strijd voor acceptatie en gelijke rechten voor LHBTQ+-mensen in de kerk. Ze was bestuurslid van Open Church Group in Oslo en co-voorzitter van het European Forum of LGBT Christian Groups. Ze woonde haar eerste Forum-conferentie bij in 1992 en heeft sindsdien veel bijgedragen binnen het Forum-netwerk. Als activist heeft ze geschreven en gesproken over LHBTQ+-kwesties, en ook gepreekt, in Noorwegen en internationaal.

Zij en haar levenspartner Julie Hass, verdelen hun tijd tussen Boulder, Colorado en Oslo, Noorwegen en gaan zo vaak mogelijk de bergen in.